Geng Meow

Monday, July 5, 2010

Bagaimana kucing bersalin

Kucing mempunyai kebolehan semulajadi untuk beranak bersendirian tanpa bantuan dari kaumnya mahupun manusia.Campurtangan manusia boleh mengundang bahaya kerana ibu kucing akan merasa tertekan.

1) Seminggu sebelum bersalin,kucing mulai menunjuk tanda-tanda suka pada tempat bersembunyi yang sunyi serta terlindung dan mula mencari-cari tempat yang sesuai untuk bersalin selalunya dibawah katil.
2) 2- 3 hari sebelum bersalin kelihatan bahagian perutnya "terjatuh" berbentuk seperti buah pear ini adalah besar kemungkinan susu sudah mulai meresap masuk ke teteknya.
3) Dalam masa 24 jam sebelum bersalin ianya mula mundar mandir tanpa tentuan arah tanpa henti, seperti kata bidalan "macam kucing nak beranak" dan juga hilang selera makan.
4)Proses teran (strain)pun dilakukannya dan dalam masa 1 jam akan muncul kepala anaknya dan keluar sepenuhnya.Serta merta ibunya akan menjilat anaknya untuk menyucikan segala cecair yang menutupi hidungnya untuk penafasan dan juga memecahkan selaput karung sekiranya belum pecah .Proses in sangat penting untuk mengelakkannya dari mati lemas.
                                 Mimi menyusui anaknya selepas bersalin(5 jam) :05 july 2010
Tip :sekiranya ibu kucing tidak pedulikan anaknya setelah bersalin, kita perlu membantu untuk menyucikannya dibahagian penafasannya.

5) Kemudian ianya akan mengulangi proses teran dan menyuci anaknya untuk yang berikutnya sehingga selesai kesemuanya.
Jauhi dari berdekatan dengannya ketika bersalin dan  buat pemerhatian dari jarak jauh.


6) Proses bersalin kucing mengambil masa yang agak lama,selalunya dalam ulangan 40-60minit untuk setiap anaknya,kekadang terjadi juga anaknya hanya keluar separuh badannya sahaja pada satu ketika yang lama dan kita tidak boleh memaksanya keluar.
7) Selalunya anak kucing akan mula mengiau dan bergerak selepas bersalin kerana penafasannya sudah sempurna, sekiranya terdapat yang masih belum bergerak ,ini petunjuk pembersihan tak dilakukan oleh ibunya.
Tip:sekiranya selepas proses teran melebihi 1 jam tanpa ada anak yang keluar, ibu kucing ini mungkin mengalami komplikasi beranak dan perlu dapatkan rawatan veterinar dengan segera!!! Selalunya  berdasarkan kepada sejarah bersalinnya sendiri.
*Selalunya kucing akan bersalin pada jangkamasa setiap jam, ada juga yang selang sehari tapi sangat jarang  untuk kes ini.

                                          Tahniah!! Mimi selepas berjaya bersalin

8) Anak-anak kucing akan mula menghisap susu ibunya di samping ibunya membersihkan dirinya dan ibunya perlu meminum air sekerap yang mungkin.

Fakta menarik: Ibu kucing boleh mengandung 3 kali setahun tetapi ini akan juga memudaratkannya dan yang terbaik adalah setahun sekali.

86 comments:

NISS said...

kucing saya da mengandung..tapi xtau bile due die..tapi sy agak dlm bln12..masalahnya sy selalu..blk kampung setiap weekend..sy risau ni akan mengganggu proses bersalin..

Cat4U said...

NISS...kucing lebih sukakan bersalin sendirian.Apa yg patut buat sediakan tmpat "labor"dia seperti kotak dan air minumannya mesti tersedia.

ummimia said...

semua tanda tanda yg dinyatakan d atas tepat sekali kerana kucing saya baru shj bersalin pagi tadi.

Cat4U said...

Thnks umimia..sbb komen & sokong N3 sya ni...sya tulis pun berdasarkan pengalaman permerhatian kucing sya bersalin dulu..

fatihanazuar said...

time kasih Cat4U atas info2 yg bgune, nk tanye la kalu kucing tu pecah air ketumban, adkah kucing tu da nk bersalin?

time kasih skali lagy..:)

alimbmg said...

Omey ku selamat melahirkan 3 ekor anak(5.15 -7pm)
alhamdulillah..Semua Selamat...

Nard Cullen said...

kucing nard br bersalin pg ni.. ade keluar mcm ketul2 daging..ade yg kate tali pusat..is that normal?

Cat4U said...

itu..mungkin uri dia...xdak masalah kot...ibu kucen akan maknnya...

pantera said...

kucing saya keguguran. dia lahirkan 3 ekor anak x cukup bulan selang 7 jam dan semuanya mati selepas kira2 15 minit.apa yg saya risaukan, dia tak makan sehari sebelum beranak dan hari ni dah masuk hari ke empat dia xnak makan.dia nmpk lemah sgt.saya beri dia minum guna syringe.
saya perasan dia selsema. pagi ni saya bawa dia ke klinik haiwan and dia dpt 3 shot- vitamin/antibiotik and masuk air. tp tengahari td ada darah bercampur dengan selsema dan mengeras kat hidung dia. apa saya perlu buat?

Cat4U said...

Sudah jumpa Vet tu adalah langkah terbaik & bijak..yg awak sudah buat..Rawatan susulan juga perlu kerana dia ni dh keguguran takut ada jangkitan kuman dalm rahimnya..tpi sdah disuntik Vet utk itu..Masalah idungnya berdarah&selsema tu mungkin sideefect dri antibiotik yg disuntik...mngkin utk smentara waktu sja,perlulah awak cucikan idungnya itu utk elakan jangkitan...jika berterusan tu lebih baik jumpa VET..

pantera said...

tima kasih cat4u. saya tinggalkan soalan yang sama kat banyak blog kucing yg lain, tp stakat ni hanya cat4u yg reply.

sy de beli antibiotik dr klinik haiwan yg sm.kalau keluar hingus and darah tu side effect antibiotik, patut ke sy beri dia antibiotik lg? and apa patut sy buat utk pastikan air dlm badan dia cukup? sy syak dia ada ulcer sbb dia susah nk telan air.

sy ada terbaca ttg upper respiratory disease. artikel tu kata kucing mudah kena pyakit ni bl stress(dlm kes kcing sy mgkin stress dsebabkn bgaduh dgn kcing jntan then gugur).adakah kucing sy sememangnya djangkiti pyakit ni sbb ada psamaan dgn tnda2 yg ada pd kucing sy.
antaranya:-
-xde selera mkn
-bnafas dengan mulut terbuka sbb hidung tsumbat
-mata bengkak dan berair

Cat4U said...

sama2..sy cuma cuba membantu sja yg termampu dan sukar juga nk komen sini sbb Xtngok kucing awak tu...
>>Antibiotik tu..elok teruskan sbb ia bntu imunisasi kucing dn sideeffect tu smentara sja ...kalau mkn Xcukup dosenya..boleh sbbkan terbantut sistem imun dia
>>>URI tu..sya xpasti tntng kucing awak ni..mngkin simptomnya nmpak sama.apa yg mungkin sbb kesan disuntik kucing pun tunjukkan tnda2 sama sperti itu..

Ini nasihat saya...monitor keadaannya untuk seminggu slepas ambik suntikan..kalau normal tu dia akan pulih seperti biasa lepas kesan suntikan itu abis..jika masih lgi..bawa jumpa Vet.
Beri dia makan wetfood ..kerana air bnyak DAN stop beri dia dryfood utk sementara

Anonymous said...

sy ada kucing yg masih kecil lg,umr nya mgkin br stahun,tp suda mengandung, jd sy risau nnt bgimana dia bersalin.tidak ka ada sbrg masala sewaktu bersalin??

Cat4U said...

umur setahun tu dh kira matang..

pantera said...

hari ni masuk hari ke enam dia x dpt mkn.sy tak pasti klu dia ada ulcer kat tekak sbb air pun dia susah nak telan.sy bwk ke klinik semula petang td, dan kali ni slps diorang check lagi skali, kucing sy disahkan keracunan. air liur tak hnti meleleh, darah yg kluar dr mulut n hidung berbau busuk. ade gak yg bercampur dlm najis n kncing. sy ingatkan darah dlm kncing tu adalah darah yg biasa kluar slps kucing brsalin. diorang kata sebabkn keracunanlah kucing sy gugur.

sy pun xtau mn satu yg betul,apa yg pasti kucing saya dh berhenti bnafas tepat jam 9.30 malam td. i'm not much of a people person, slama ni dia lh constant companion sy.paling sedih masa dia batuk keluar darah n ketulan darah beku sebelum mati.luluh hati tengok dia mati dlm keadaan yg menyeksakan.

apa2pun terima kasih byk2 utk segala reply cat4u. i truly appreciate ur effort reply komen2 kat sini. thanks again.

Cat4U said...

pantera..sya rasa menyesal jgak Xdpt bntu serta sngt sedih krana jdi gitu..dn mungkin jgak tips yg sya beri tu Xdpt membantu awak..lgipun sya xdpt bayangkan konditionnya...kes awak ni sma dngn kes kucing Himalayan sya yang mati selepas beranak tpi simptomnya berbeza..pendarahan berterusan gitu...kerana ada anknya mati dlm perut....kerana lmbat tindakan dri Vet..diapun mati..Vet hnya beri antibiotik sja..TIDAK langsung bersungguh2 nk rawat kucing sya...sperti mana sepatutnya dibuat jika kes sebegini...mungkin mreka anggap"alah ini kucing sja"....

azman said...

apa aku nak buat niee...kucing aku beranak.....kucing parsi + siam.... beranak atas lantai xapa ke???

Cat4U said...

Biarkan dia selesai bersalin dilantai..tpi slepas tu perlulah letakkannya di tempat yg sesuai..seperti dalm kotak beralaskan kain kerana anaknya msih lemah sebbkan suhu badan mreka terlalu rendah...

gadis buntuuu said...

salam.. kucing saya beranak dan ini merupakan first experience saye sbb ini kucing ptama yg saye bela dan beranak kali ptama, masalahnya kucing saya beranak awal dari tarikh yg spatutnya beranak(vet sahkan branak sbulan awal dari hari kucing saye beranak) mmg saye xada psiapan apa suda semua selesai 4 ekor anak kucing dberanakkn namun 2 mati dan 2 hidup. mati kepale hilang huhuhu, mungkin sbb saye pegang anak die tanpa lapik,.. saye cuba letakkn anak die dekat puting susu kucing saye tuu, tp masih xnak mnyusuu dan keesokkn harinya anak kucing yg hidup tu hilang. yang saya risau sekarang , kucing saya seperti gelisah dan asyik melilau je, bila saya sibuk mcari anak die, die pun same jgk ikut saye, sperti myuruh saye mcari anak die yg hilang.. mcm mana yee? huhuhu

Cat4U said...

ikut crita awak..kucing ni diletakkan dlm keadaan terbuka..sbb anknya boleh hilang..branak Xcukup bulan agak nipis utk hidup krana anak kucing terlalu lemah..utamanya suhu bdn mreka terlalu lemah..carian ank kucing tu hnya ibunya sja yg tahu dimana..kerana kucing akan sembunyikan anaknya..awak perlu perhatikan gerakgeri ibunya tu..sbb dia tahu dimana anaknya..

qistyanie said...

salam..nk tnye ye... nie 1 st time kucing i pregnant n i xde pengalaman la... i ada sediakn kotak tmpt dia labor nanti tp kucing jantan plak yg msk n buat tmpt tdo... then i letak kotak dlm cage n letak kucing i dlm cage tp dia asyik meow2 jek... i pn pening mcm mne nk buat... mmg kena asingkn kucing jantan kan? klu i letak slh seekor dlm cage sure dia meow2 nk keluar... macam mana nk buat ye?

Cat4U said...

btul2..kena asingkan sijantan tu drinya..Letakkan sijantan dlm cage..mmng la dia akan meowing sbb xpuashati tu..biarkan & jgn layan..nnti dia akan diam sndiri..

Anonymous said...

kucing sy baru beranak tp macam die still teran2 lg. ade lg yg lom keluar ke? dari pagi sampai malam still camtu tp kucing xkeluar pon. nape ye?

Cat4U said...

Xsure pulak..tpi yg pasti kalau dia nk beranak tu..air kluar dulu..
TERAN ni..bkn sbb nk beranak sja..masalah berak pun boleh jdi gitu..

Anonymous said...

mak die dah menghilangkan diri. macam mane sy nk bg anak die susu? takot mati pulak nanti.

Cat4U said...

kalau gitu kena belikan susu utk KUCING dan disusu sndiri..mcm sya tulis dlm blog...JANGAN BERI SUSU BIASA selain dri susu kucing...antara brand susu yg boleh beli adalah pet points & harganya RM22..kalau awk dkat tmpat sya ..sya boleh jual & ajar cara minum tu...

mohd aidil said...

nak tanya sikit...adakah sesuai biarkan kucing bersalin didalam cage??atau lebih sesuai dia memilih tempatnya sendiri?? saya xtahu bler dia akan bersalin so sbagai langkah berjaga2 saya kurung dia dlm cage..ini bertujuan mengelak dr di ganggu pasangannya kucing jantan..tolong beri pendapat..

Cat4U said...

memilih tmpst sendiri itulah kehendak kucing sbb nk meyembunyikan dari pemangsanya sja..tpi skrg ni mana ada pemngsa dlm rumah kan?''jdi letakkan dlm cage yg tertutup /ditudung dgn kain adalah terbaik..sbb gelap & tersebunyi

** sHa ** said...

tp berlainan plak ngan kucing sha..dia tggu sha balik utk beranak..pastu bila sha balik sha mcm biasa la..bersihkan dulu ape yg perlu..tambah makanan dia...pastu sha nak tutup sangkar dia bising2 panggil sha lagi...banyak kali..pastu bila sha dtg lagi dia baring.....sha pegang perut dia..terus dia diam....pas sejam tu dia beranak....br sha faham..upenyer dia mintak urut......adess..jd bidan sekejap

dalilah said...

hye kucing utara :)
nakk tanye sikit lahh .
kucing saya baru kli prtme mengandung dalam 1 weeks .. tapi bile time makan , dy tak nakk makan lah .. kucing tu cium , lpas tu dy jalan .. tengah malam dlm kul 12 mcm tu sy bgy mkn bru dy makan . tu pun sikit je ,,,
nape ekk ? nak kate dy x suke mknan tu , sblm mngndung stiap hari dy makan makannan tu ( whiskas/ blackwood )
kenapa yee ???
kalau boleh , reply katt email ny keyhh . supaya i perasan :)
avylazy@yahoo.com

Anonymous said...

kucing saya nih,asyik baring suaranyya lemah dan mulutnya berbau busuk.apekah penyakitnnya?

❤ (。◕‿◕。)❤ said...

salama sy punya kucing da ade tnda2 kat atas..tp dia mcm terjelir2 lidah mcm kepenatan..kt umah nie ade 2ekor ank kucing and dia sllu gigit tgkok ank kucing mcm ank dia padahal ank kucing bukan ank dia sb dia belum labor lg..tapi sy rsau bila dia nk labor sb nie 1st tyme dia nk labor n 1st time sy jga kcg nie..so mcmn ek..

Cat4U said...

hmm..kalau boleh tu asingkan kitten tu jauh drinya takutkan dia confuse nnti mcm terasa itu anknya pula..sedngkan blum dilahirkan lgi.Insyallah,, bila smpai mmasanya dia tahu apa yg patut dibuatnya

Anonymous said...

hmmm...nak tanye.. ni 1st time sy bela kucing..since last midnight, kucing sy mula menunjukkan tanda2 nak beranak..ade kua air, meneran..tp, sampai sekarang xde baby kua..sy risau..nafas kucing sy makin laju..ape perlu sy buat?

Cat4U said...

itu mmng sudah hmpir waktunya...jgn risau kucing secara naluri tahu apa yg patut dibuat...

Anonymous said...

saya risau sangat. kucing saya ni kucing kesayangan saya. dan ini juga first time saya bela kucing yang mengandung. saya tak ada experience langsung lah tentang kucing mengandung ni :(( saya takut sangat. perutnya kini sudah besar. dan saya juga tak pasti berapa minggu/bulan dia mengandung. cmne ni?? :(((

Cat4U said...

jgn risau...kucing tahu "kerja" nya dalm hal bersalin & bidan ni

Anonymous said...

Erm.. Sy nk tanya.. Kucing sy bru beranak tenghari td.. Tp 2 hari sblm tu, mata dia kuning.. Pastu still normal lg.. Cuma dia tak mkn.. Then ptng ni pas beranak dia batuk2 n mlm ni dia hilng. Tp tnda2 dia tu mcm nk mati.. Dia beranak dlm rumah n dia hilng lpas dia minta keluar.. Memng dia tidak bermya.. Suaranya lngsung tade.. Dia lngsung tak jilat bdn dia n ank diA ada 4, 2 eko mati. Umo dia tak sampai setahun. Puas sy satu fmly carik sekeliling rumah, tp tak jumpa.. Now, sy menangis je.. Mcmna ankny tu??

Anonymous said...

Kucing sy da nk mati lepas beranak tngahari td.. Sebelum tu dia tiada selera mkn.. Minum pun tak.. Dia berank dlm umah.. Meow2 dia nk kuar umah. Pastu dia hlng. Puas carik tp tak jumpe. Tinggl la ank dia yg 2 ni msih hidup. Mcmana dia nk hidup? Dia blum ckup setahun.. Lepas beranak, dia sngt lemah n tak care ankny pun.. dia bg susu kjap je.. Now.. nanges je sy ingt kat dia kat ne skrng..

Cat4U said...

terasa simpati mdngr crita kucing awak dn perlu bnyk bersabar ye..kucing mempunyai kelebihannya tersendiri dn jika ianya rasa xsihat/sakit yg tiada harapan lagi terutamanya ibu kucing.ia akn pergi jauh membawa dirinya sendiri utk mnghadapi saat2..kepermergiannya ertikata lain kematiannya kerana mereka xkan mati di sebelah anaknya kerana ini boleh mngundng bahaya kerana boleh dikesan/hidu musuhnya..

Cat4U said...

mengenai kittennya pula agak tipis utk survive sekiranya masih di bwh umur 1mnggu kerana bergntung 100% susu ibunya yg kaya dgn antibodi utk dayatahan diriawk boleh mncuba dngn beriknnya susu kambing setiap1 - 2jam

Anonymous said...

Ibu kucing tu da jumpa keesokan hariny tp petng tu dia mati.. Rupany dia duduk dlm longkng yg ada air dpn rumh. Ambil dia n bg ankny menyusu.. then, dia duduk lg dlm longkng tu.. Puas angkt n ltk dlm kotak, dia nak jg dlm lngkang tu. Tp tu la, ajl dia.. Pastu sy da beli susu kucing, tp ankny still bunyi jugak n sekor mati pd hr ke3 n sekor lg hr ke5.. Rasany dia carik ibu dia.. Awak agk ibu dia tu mati dmm pns ke? Sy tak smpt bw jumpa vet sbb bljr. :'(

sukina said...

Kucing saya muntah n berak dr semlm. Dia dah mengandung 61 hr...mcmana tu? Sbbb rasanya dia boleh beranak bila2 masa. Apa yg patut saya buat?

K.U. said...

sudah terjawab di FB kucingUtara

Anonymous said...

kucing saya skrg dlm prosess beranak...tp sejak 5 jam yg lalu hanya 1 saja anak dia yg keluar...dia mcm xnak mnyusukan anak dia yg 1 tu..kemudian dia asyik pindahkan anak dia.And now dia dh jumpa 'the right spot' (agaknyelah) &mula menyusukan anak dia. but still belum melahirkan anak yg lain..

K.U. said...

ini bermkna ianya hanya ada sekor anaknya sja sebb sudah mulai menyusu

morgirlsimainecoon said...

salam . nak tnye sikit boleh . kucing sy beranak pg tadi . tp sekor anak nya mati dengan usus2 or daging mcm cecair. kekuningan ketulan tu . so sy tanamkan anak nya tu sekali dengak ketulan cecair tersebut . selepas tu sy alihkan 4 anak nya yg tinggal ke dalam cage lain sbb bp kucing ada sklai dlm cage tu.. tp ibu nya seperti endahkan yg 2 ekor lg sbb 2 ekor lg tu lemah2 je. sy tkt 2 ekor tu nanti akan mati . kucing sy ni mainecoon . sy dengar maincecoon cat ini xdpt beranak sepatutnya .this is my 1st experince. help me ;(

K.U. said...

secara naluri si ibu kucing lebih arif tntang kedaan anknya samada boelh hidup/mati..kerana ni kelebihan siibu kucing..jika xdiendahkn tu ..secara asasnya dia sudh tahu si anaknya xdpt diselamatkn lgi ..jika si ibu masih menjganya sprti memeluk/mnyusu/menjilat2 dll tu ..ada besr kmngkinan boleh survive

Anonymous said...

kucing sye dlm proses beranak.bru kuo seekor dlm 4 lbey td tp ank die mati jap2 2..skrg ni xtau kucing 2 xde pon beranak yg len..tgk prot stil besar+ade rse keras kt perot..cmne ye nk mudahkan kucing bersalin..da dekt 5 jam ni..ade possibility x ank kucing lemas?..die strt gelisah dr pkoi 1 ptg td?

mohd kyairul said...

Salam,kucing saya baru besalin 4 ekor anak..tp yg dpt di selamat kn ygsekor tu lahir mati dlm selaput lg dan di hurungi semut..yg lain tu sy sempat selamatkn..boleh x saya tolong potong uri anak dia supaya senang nk menyusu sbb tgk mak dia buat dek jer kat uri2 tu...

K.U. said...

xda mnjdi sebarng masalah jika tolong potongkannya

Anonymous said...

Sy nk tnye,klu potong tali pusat ank kucing tu gune gunting,xpe ke?mak die xmkn pon uri tu...semua ank die masih lekat kt uri tu...

timmy sui said...

Tumpang tny, kucing sy sarat pregnant. Pastu.ada cm lendir wrna putih susu pekat kluar dr vagina dia. Brpa lama lg dia nk bersalin?

K.U. said...

tandanya sudah bermula..xlama dh ni

Anonymous said...

Salam saya nk tya bilakah ibu kucing blh dimandikn slpas bersalin? tq

Kucing Utara said...

salam..jika mandikn tanpa shmpoo dn gunakn air suam takda masalah bertujuan utk cuciknnya tpi JGN BASAHkan kepalanya(nnti selesema)..jika utk shmpookannya lebih baiklpas 3buln kerana shampoo boleh terkena puting susunya boleh mmudartknn kitten

Rai Ahmad said...

Salam

first time bela kucing and kucing ni plak muda sangat tak reti bela anak.

Pagi tadi dia beranak. Sekoq saja. Saya rasa dia cuci uri semua tapi lepas tu dia tinggal ja baby dia terbongkang tetengah panas kat luar rumah. Nasib baik babynya bunyi. So now saya letak babynya dalam kotak dgn kain tebal tp ibunya ignore ja anak dia.

Saya paksa2 dia bg susu kat baby tapi dia mcm tak peduli. Asyik nak blah.

Saya risau kalau dia x peduli anaknya. Apa patut saya buat? Ada x botol susu khas untuk baby kucing?

Anonymous said...

Saya nak tanya kucing saya tengah beranak sekarang. Anak pertama mati dan yang kedua masih hidup. Tapi dia asyik bawa anak kehulu kehilir padahal kami dah siapkan tempat anak dia. Dia gigit anak dia lama takut kepala anak kucing putus sebab lembik lagi kan. Macam mana ya? Tolonggg

Sakina Johari said...

hi kucing utara,

saya nak tny pendapat awak. kucing saya baru melahirkan malam tadi. tapi cuma dua ekor saja y keluar. bila saya rasa perutnya mcm ade lagi baby dlm tu. perlu ke saya bawa perg vet atau ia nya normal..?

Kucing Utara said...

Rasanya 2 ekor sja anknya

tulip blossom said...

hi KU!
saya nak tanya kalau kucing yang telah sepatutnya lahirkan anak tapi tak dapat nak lahirkan anak sebab dah mati dalam perut dan perlu dibawa ke veterinar, berapa anggaran kos untuk rawatan? saya perlu tahu anggarannya sebab kalau kos mencecah ratusan ringgit saya tak mampu, saya kasihan dgn kucing saya ini..harap dapat menolong..

Kucing Utara said...

hi..apa2pun perlu ke klinik sbb kes kematian dlm kndungn kerana akn mercuninya..vet govermnt lebih murah dri segi kosnya

Anonymous said...

Hai.. sy nak tanye.. ni 1st time sy beli kucing dr kedai.slalunye kucing kampong. N xkesah sgt bile prgnant sbb die reti nk beranak.ni mmg jnis xbrcmpor gaul.n now ni die sarat pregnant.die mcm xbrape arif sbb ade cairan kat ehem die pon buat xendah je. Tp sy prasan ade ktulan putih pekat kt bulu die..soalan sy
-mmg da time ke?
-n perlu ke sy tlg die sbb risau tkot jd komplikasi ke pe..cewah...tenkiuuu

Kucing Utara said...

salam ,,ni tanda awal nk bersalin pling lama 3hri

Anonymous said...

Salam...boleh tanya.. kucing saya ni semalam branak 1 ekor...tapi kucing saya ni dia first time beranak so dia biar jer ank dia sehingga ank dia lemas...so semalam kami bawa dia ke vet utk checkup...doc tu ckp msih ada 2 eko lagi.. tapi sampai sekarang x beranakan yg 2 eko lagi...harap awk dpt bantu saya thanks...

Eja Eija said...

Salam. . Nak tanye... kucing saye ni beranak 1 eko pda 05.12 .13 yg lepas... pada area jam 10.pagi...tapi oleh kerana ibu kucing ni 1st time beranak...n saya pun first time bela kicing parsi so mak die buat dek jer kat ank dia shinggakn ank die mati lemas sbb die x jilat lendir yg kat hidung ank die..tapi slepas bberapa jam kami tunggu2 die blm jgak branakn yg selebihnya lagi...kami ade bawa kat vet...docter vet ckp normal...x de pa2...tpi doc vet ckp msih ada 2 eko lagi balance kat dlm perut....doc vet ckp dlm masa 1 or 2 hari dia akn brnk lagi...tapiiii kmi tggu punya la tggu ...smpai skrg dia x branak2...kesian tengok dia...ada jugak dia buat aksi mcm nak buang air besar. Tapi lepas brapa mnit die teran akhirnya dia giveup ...tapi baby x klua 2 jgak... skrg dia mcm lemah jer...asyik baring jer....baby pun blm klua2 lagi....boleh bantu saye...

Kucing Utara said...

salam..jika dia xbranak lebih dri 2-3hari tu maslah jika masih ada ktten yg belum dilahirknnya..tpi bagaimana vet tu tahu masih ada lgi dlm perutnya? xray sja boelh tntuknnya

Anonymous said...

nak tnya..anak kucing yg berumur dlm 3@4 bulan yg x bselera mkn@minum..bleh ke d bri air glukose,@air susu pekat manis yg dh d cmpur air@ air susu tepong spti susu tep everyday?

Kucing Utara said...

susu tepung biasa xboleh kerana akn sebabknnya cirit-birit..boleh jika berikan susu khas utk kucing

Anonymous said...

Salam, semlm kucing sy beranak 3 ekor.yang last tu lahir slepas 4 jam yg ke2 lahir.hari ni sy saje tekan2 perut dia n sy dpt rasa mcm ada ketulan.mungkinkah ada baby lagi dlm perut dia?

Anonymous said...

Nak tanya.. Bolehkah mandikan ibu kucing selepas dia beranak. Sbb selepas beranak badan dia mcm gatal2.. Kucing saya br beranak dlm 4 hari..

izzati inani said...

nak tanya kucing saya dah beranak seekor pukul 3 suku pagi 5/2/2014. tapi mcm ada lagi dlm perut dia sbb tie pregnant perut dia agak besar. mmg mcm tu ke? takda apa apa infection ke dekat perut dia?

Afiq Nizam said...

Kucing utara , sye nk tnye sikit . kucing sye dh beranak semalam pada pkul 1.50 pm - 4.00 pm . 5 ekor . tpi ape yg tertimbul pde bontot ibu kucing tuh . uri ea ? Nnti dia kering dia putus sendiri ke ? Agak2 pling lama bila ia nk putus . sbb sye risaukn anak dia . bila dia nk menyuskn .

Anonymous said...

Sye nk tanye skit... kat rumah sye ader 2 ekor kucing jantan dan betina... sekiranya si betina tu lepas lahir kn anak.. yg si jantan atau pun si bapak die nie akan makan tak si anak2 yg betina tu...

Anonymous said...

saya nak tanye. kat rumah sy ad sekor kucim ni, bru first time branak. bile beranak tu, separuh badan kitten dia je yang keluar. kpalanya masihh didalam. kitten tu mati selepas 4 jam kepalanya tak keluar. sekarang ni, saya tengok kucing saya macam saakit je. kesian pulak saya tngok. nak hantar ke klinik vet pon xda orang nak hantar. so, apa patut saya buat dengan kucing saya tu?

pandji tengkorak said...

Kucing saya pun dah nak beranak. Tapi kaki keluar dulu. Dah separuh badan yang keluar. Bagaimana nak bantu kucing ini beranak? Kesian pula melihatnya...1st time nak beranak.

Unknown said...

Ape yg ibu kucing akan buat kalau ank die dh mati...??

Anonymous said...

Kucing sy tgah beranak. Omaigadd!

nurin irfan said...

Cat4u mcm mna klau ank kucing tu baru keluar dri prut mak dia pastu dia x nk minum susu mak dia .. Mcm mna tuu?

Anonymous said...

Assalamualaikum. Saya nak tnya kucing saya bru2 ni ada keluar sesuatu mcm sarung dan dlmnya ada air spt air ketuban.

Kucing Utara said...

wasalam...itu tndanya nk bersalin

Anonymous said...

Salam, kucing saya kucing kampung baru beranak seminggu lepas.. ari ni nmpak macam murung je..& x boleh sentuh perut dia..mcm kembung je..nape ek..dia x nk mkn ari ni..

Anonymous said...

Salam, kucing saya kucing kampung baru beranak seminggu lalu..ari ni nampak murung dan tak aktif.. makan pun tak nak... bila pegang perut dia macam menegang & dia marah..kenape ye,,kucing saya muda lagi belum setahun pun..

Kucing Utara said...

salam..elok bawa jumpa vet sebb sudah semnngu lebih beranak ..brkemngkinan ianya sakit

Anonymous said...

Salam..nk tanya saya tak pernah bela kucing cuma mcm mana nk handle kucing luar yang baru melahirkan di kawasan rumah saya...selain sediakan tempat dan makanan ..buat masa skrg saya hanya perhatikan dari jauh dan sediakan makanan .

Kucing Utara said...

salam...ok jika sdh buat gitu sbb ibu kucing luar lebih sukakn privasinya ,,yg penting bntuknnya dri segi makan/minum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...