Nufnang Ads

Wednesday, October 27, 2010

Cara kucing berkomunikasi melalui matanya

Bagi kita "eye contact" ni adalah penting ketika berbual serta menjadi akrab lagi..serta menjalin kemesraan,kita pula akan rasa tertekan bila berbual tanpa melalui "eye contact".
Namun,keadaan ini adalah berlainan dari sudut fikiran kucing, terlalu lama renungkan kucing melalui"eye contact' ni akan menimbulkan keresahan serta ketegangan kepada kucing..

Tindakbalas kucing terhadap "Eye Contact"
Kenapa kucing mendekati kepada orang yang tidak suka kucing???. pelik...
Jawapannya mudah je..kerana "Eye Contact" antara mereka belum terjalin ,jadi kucing akan menghampiri mereka ni kerana ia rasa tidak terancam serta belum mengenali.
Bagi orang yang suka kucing pula akan tetap melihat serta pandang kucing sambil menegurnya & terjalin "eye contact" antara mereka ,tapi bagi kucing ianya rasa tertekan & mengenali ancaman,jadi tidak perlulah ia hampiri.. 


Signal Mata: Anak matanya terbuka luas.
Maknanya: Kucing dalam keadaan berjaga-jaga seperti ketika bermain,memburu ataupun takut diserang.. 


Signal Mata: Mata renungan tajam(staring)
Maknanya: Keadaan ini dapat diperhatikan sebelum ianya bergaduh(catfight) ataupun berbuat begitu kepada kita.Tujuannya adalah untuk menakut-nakutkan lawannya & harapkan lawannya ataupun kita jauhi diri darinya.

Signal mata: Separuh buka kelopak matanya ataupun berkelip mata secara perlahan-lahan.
Maknanya: Kucing rasa sangat tenang & selesa serta langsung tidak berasa takut malah tidak akan endahkan kita .

Beginilah cara kucing berkomunikasi melalui matanya...


6 comments:

Namie Amir said...

yoyet selalu wat mata kuyu..maksudnya "Kucing rasa sangat tenang & selesa serta langsung tidak berasa takut malah tidak akan endahkan kita ".agreed!

phatien88 said...

kucen sy mmg mate kuyu kalu saye dukung dia... :)

Kucing Utara said...

dia syok la tu...

E Ja said...

laaa...tak sronok la tak bley tenung mata kucg smbil begurau..nak2 lg kalo mata dia hijau mcm mata mat saleh.kacak tu! mane bole tak tgk.haha

faRHa@miSS Vio said...

btw ..my cat mate dia satu kuning satu biru ... huhu ... n lagi seekor tu xtau la nape dia mlas sgt ...boleh kate every h0ur dia akn td0 ...

Cat4U said...

sufat kucing mmng begitu...averagely..tidur dlm masa 14-16jqm sehari..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...