Nufnang Ads

Monday, January 10, 2011

Maine Coon sudah mengandung??

Kucing berbaka "maine coon" dara ni telah diambil pada 31 october tahun lepas dari Cheras.Masa tu umurnya dalam lingkungan 8 bulan dan sudah pun tunjukkan sikap "heat" semasa di bawa pulang.Kucing ni diberi nama "Daisy" dan amat suka mengesel-geselkan kepada ke kaki/tangan jika bermain dengannya.

Apatah lagi, disini pula ada "JoJo" kucing jantan iaitu "tomcat" kucing utara dan terus berkenalan serta secara rasminya kedua-duanya tertarik sama satu lain.Mengikut tuannya dulu, Daisy belum pernah berjumpa ataupun bergaul dengan kucing jantan lain dan selalu membuat perangai....

JoJo..."tomcat" ataupun pembaka kucing utara..nampaknya sudah berbini dua...

Keadaan Daisy hari ini , nampaknya sudah lekat ataupun mengandung lebih kurang 2 minggu dan jika mengandung tu..ini adalah kandungan sulungnya .Keadaan perutnya sudah membulat seperti buah "pear" dan selera makannya sudah meningkat secara mendadak serta makan lebih kerap.

Diharap tu..Daisy betul-betul mengandung bukannya "false pregnant".Apa yang pasti perangainya sudah menunjukkan yang ianya mengandung...dan perlu tunggu beberapa minggu lagi (kucing mengandung selama 9 minggu)..Ini pun dah ada peminat kucing yang sudah "booking" anaknya...Kita tunggu sama-sama..

5 comments:

meowwmania said...

anda di tag ;)

http://meowwmania.blogspot.com/2011/01/youre-so-cool-like-snow.html

-----> Akhelaken said...

kucing sy dah 5 bulan,tp bdn dia kecik dan kurus. agak2 dia da bole mengawan ke?

Cat4U said...

kucing secara puratanya mature/matang semasa umurnya 7 bulan keatas...
Faktor fizikalnya kecik tatupun kurus mngkin disebabkan bakanya & mungkin juga kerana cacing..ini yg patut diambil kira:
1) Berilah deworming dulu(ubat cacing)..supaya X dijangkiti anaknya nnti
2) lebih baik tunggu setelah 7 bulan
3) Kalau sudah tunjuk tanda "cat heat" tu bermaksud dia sudah matang..kerana umurnya mungkin kita silap kira
4) Check dulu bakanya (parent dia jenis kecik ke??)

-----> Akhelaken said...

parent dia bsr jugak, mcm kucing biasa. ape yg sy perhatikan:
1) puting susu dia dah keluar
2) suka menggoyang ekor dan meninggikan punggung dia sms berjln

sy dah bw ke klinik haiwan dan beri dia suntikan kecacingan. Mknn yg ber+ membuatkan najisnya cair, mujur sy terbaca cara pemakanan kucing kat blog ni..Tq 4 the information.

-----> Akhelaken said...

parent dia bsr jugak, mcm kucing biasa. ape yg sy perhatikan:
1) puting susu dia dah keluar
2) suka menggoyang ekor dan meninggikan punggung dia sms berjln

sy dah bw ke klinik haiwan dan beri dia suntikan kecacingan. Mknn yg ber+ membuatkan najisnya cair, mujur sy terbaca cara pemakanan kucing kat blog ni..Tq 4 the information.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...