Nufnang Ads

Tuesday, March 29, 2011

Hair ball Kucing

Hair ball ataupun gumpulan bulu kucing yang terkumpul di dalam perut kucing dan tidak boleh dihadamkannya dan selalunya akan dikeluarkan secara semulajadi bersama-sama najisnya jika kuantitinya sedikit.Namun, masalah terhahdap kucing jika terkumpul dengan banyaknya dan terus tersangkut di dalam perutnya.

Punca Hair ball:
Hair ball terhasil kerana kucing tertelan bulu-bulunya sendiri ketika menjilat-jilat bulunya dalam proses self-grooming terutamanya bagi kucing yang berbaka bulu panjang seperti Persian yang memang mudah menghadapi keadaan ini.

Bagaimana rupa bentuk Hair ball?Lihat photo di bawah ini...
 Walaupun secara bahasanya dinamakan Hair ball sebenarnya ianya berbentuk tiub yang memanjang bukannya bentuk bola kerana bila kucing memuntahkannya ,bentuknya terhasil mengikut bentuk saluran pemakanannya yang seperti tiub.Ianya gumpalan bulu yang bercampur sisa makanannya serta berair dan tidak berbau.
Bagaimana kucing mengeluarkannya?
Terdapat 2 cara yang akan dilakukannya iaitu >>>>
Pertama adalah melalui sistem pengkumuhannya secara semulajadi melalui najisnya.
Kedua adalah kucing akan memuntahkannya kembali secara paksaan oleh dirinya.
Apakah kesan Hair ball terhadap kucing?
Jika kucing selalu ataupun kerap memuntahkannya akan memudaratkan kesihatannya kerana ianya akan memuntahkan sekali dengan zat yang sudah dihadamkannya serta Hair ball juga boelh mengganggu sistem pengkumuhannya untuk jangkamasa panjang.

Bantuan dari Laxative:
Laxative adalah produk yang berasaskan petroleum yang boleh melincirkan saluran pemakanan kucing serta bertindak memudahkan kucing memuntah keluar Hair ball dari dalam perutnya.
***Produk Laxapet gel yang terdapat di pasaran serta mudah diberikan kpada kucing kerana berperisa.Namun, pemberian ini boleh dilakukan hanya 2-3 kali seminggu sahaja kerana ianya menyerap segala vitamin dari perut kucing dan pastikan diberi mengikut arahan****

MiMi menjilat laxative...

8 comments:

~Eizny Ejan~ said...

OOO CAM 2 ke..
bwu taw hehe ingt nape la dia mnt6h cam 2

thanx 4 da info yaa =D

NISS said...

ade cara lain atau ubat lain x??

Cat4U said...

cara lain adlah kurangkan kucing menjilat bulunya...
>>Selalu baut grooming
>>kurangkan stress utknya
Krana punca hairball adalah tertelan bulunya sendiri

AwidHayati said...

info yg menarik...hehehe.. pinjam nak share tuan rumah.. tq

grOundnUt said...

Terima kasih atas information ini..Kacang dah pon pernah belikan mereka jel tu...^^

Nur Hanifah Amin said...

sjk 2 3 ari nie kucing sya pun ada muantahkan hairball..pas nie nak bli la gel 2..tq 4 the info

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

hi awak... saya pinjam gambar kucing awak utk entry saya hari nie...

Cat4U said...

Boleh & diizinkan,,kucing ni namanya Mimi..BTW,,thnks sbb minta izin dulu tpi ada juga yg "curi" photo sini dn digunakan dlm mudah.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...