Nufnang Ads

Monday, January 23, 2012

Cara guna Ear Drops untuk Kucing


Pemberian ubat titik telinga "Ear Drops" samada untuk cucian ataupun ubat berkemungkinan agar sukar bagi sesetengah dari kita menanganinya kepada kucing tidak selesa ketika itu. Ini adalah kerana sesetengah kucing tidak suka kita sentuh telinganya.

Bahan-Bahan Yang Perlu:
>Ear drops
> Putik kapas
>Kapas

Langkah-Langkah Pemberian:
Terdapat 2 zon telinga yang perlu dilakukan iaitu:
1) Cuping Telinga (outer ear)
>Letakkan kucing dia atas riba anda secara mengiring supaya boleh memberi ubat titik kepadanya.
>Lipatkan cuping telinganya keluar supaya kita dapat melihat keadaan telinganya lebih jelas seperti photo di bawah:
>Ketika kedudukan telinga sebegini, kita akan dapat melihat kotoran yang berwarna hitam di cuping telinga dan guna putik kapas yang dibasahi dengan "ear drops" untuk membuang kotoran.
>Kemudian titikan beberapa titik ubat "ear drops" di tempat yang dicuci tadi (Ini masih lagi cucian/pemberian ubat titik di cuping telinganya)

>Gunakan kapas untuk merata-ratakan ubat yang di tiik tadi
>Ini juga untuk menyucikan telinganya secara menyeluruh.(seperti photo di bawah)


2) Bahagian Tengah Telinga (Middle ear canal) 
Bahagian ini terdapatnya gegenda telinganya yang agak sensitif dan boleh rosak jika tertusuk sesuatu seperti muncung botol ubat titik).
>Anda akan nampak lubang telinganya seperti di bawah yang ditandakan.
>Dengan berhati-hati titikan beberapa titik(2 -3 titik tetapi bergantung kepada arahan ubat yang anda guna) ke dalam lubang telinganya.
>Kemudian anda perlu mengurut-urutkan cuping telinganya (dalam  keadaan cupingnya tertutup) untuk meratakan ubat titik telinganya di dalam telinga.Cara urutan seperti photo di bawah:

>Kucing akan mengeleng-gelengkan kepala selepas ini dengan sendirinya kerana rasa air masuk kedalam telinganya.

***Hati-hati kerana gegendang telinganya sangat sensitif,pemberian berlebihan dari dose yang disarankan boleh menyebabkannya pekak****

5 comments:

tachi n poncho said...

terima kasih kucing utara. info yg sangat berguna untuk saya..smp skg xbrani bersihkan gn ubat titik...guna tuala lembab je..lagipun kucing saya tak suka duduk diam di riba.

Cat4U said...

sama2...entri ni ditulis sbb bnyk persoalan tntangnya..dri penyayang kucing...

ctpayong said...

thank you very much...mmg kekadang sampai geram bila nak uboh ear drops ni.

KucingMalaysia said...

Kalau lah kucing saya boleh duduk diam macam kucing dalam gambar tu, senang kerja,.. ni tak, menggelupur !

NoRHaNa CorNER said...

ada sekor kucing saya paling pantang sentuh telinga dia..pyh nk cuci2 sgt terpaksa titik n then cuci2 giut kalau telinga dia kita urut2kan..siap marah lagi...tp Alhamdulillah telinga dia bersih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...