Nufnang Ads

Wednesday, January 23, 2013

Asuhan Kucing Januari 2013

Salam semua,,bermula dari awal pembukaan tahun baru 2013 sehingga saat ini juga ,Taman Asuhan KucingUtara terus-menerus  menerima kunjungan tetamu, pihak kami mengucapkan ribuan terima kasih semua yang sudi menghantar kucing anda di bawah jagaan kami.









7 comments:

MaMa Rey said...

kucing pic no 1 tu cantik la..kucing jenis apa tu..

K.U. said...

mixed persian..yg nmpk cntik tu sbb bulu bercorak calico 3 kaler

nur-faz said...

Hi, sy baru jumpe sekor kucing betina bln lps. Ms jumpe kucing ni cirit. Sy dah bw ke vet, diorg ckp cacing. Vet estimate umur kucing ni dlm 4-5bln. Berat dia 1kg. Dah bg ubat cacing untuk 3hari. Skrg perut dia buncit sgt. Mcm tgh sarat mengandung. Kwn sy ckp xmgkin pregnant sbb xnmpk puting pun n kucing ni blm smpai umur utk pregnant. Sy 1st time jg kucing n mmg xde experience lgsg. Hope ade yg boleh reply. Kucing ni cuma makan ikan rebus n kitten food je. Tq.

K.U. said...

ikut umurnya xmngkin dia ngndung dn perut buncit=kembung tu ada kaitan dgn masalah perut yg mngkin dialami dari lepasn "gas" tika proses hadamn ,ni berlku sekiranya mknnya yg di mknnya tidak sesuai yg xboleh dihadamknnya..sila baca entri hal perut kembung dlm blog ni

nur-faz said...

Sy dah bw ke klinink haiwan td tp doc vet outstation. Assistant di vet tu ckp maybe pundi kencing or saluran dia pecah. Kena tunggu doc blk n comfirm blk ape problem sbnr. Perlu keluarkan air dr dlm pundi kencing tu n kosnya around rm150. Klinik vet kerajaan xbuat servis ni. Ade tak ape2 cadangan lain?

K.U. said...

sila dptkn rwatn dri vet lain secepat mngkin utk pastikn keadaan nya yg sebenar..sbb apa yg dikatakn oleh assst tu adakah slpas di diagnosis sepenuhnya secara klinikal ,,ataupun hnya tanggappnnya sja..

nur-faz said...

Kucing sy dah pun selamat dibedah utk keluarkan liquid dlm perut dia. Doc try utk keluarkan liquid guna tiub tp urine yg terkumpul tu dah pekat dan hanya keluar sikit je melalui tiub jd doc terpaksa buat operation kecik dkt perut dan keluarkan cecair urin yg terkumpul tu. Puncanya xpasti, sama ada kucing termakan racun sbb hatinya bengkak atau infection pd saluran kencing dan merebak sampai organ lain turut bengkak. Doc ckp selalunya kalau hati bengkak adlh krn termakan racun. Tp di rumah sy mmg xde guna sbrg racun, kucing ni pun xkeluar rumah. Xtau la klu ksn semburan ridsect boleh sbb keracunan ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...