Nufnang Ads

Followers

Wednesday, June 5, 2013

Kenapa Kucing Rasa Takut

Ketakutan yang terjadi/teransang kepada kucing adalah tindakbalas normal terhadap sesuatu perkara/keadaan/persekitaran yang baru dan sebagainya bilamana menghadapinya buat pertama kali.Ini adalah sifat tindakbalas normal untuk menjadi & merasai takut pada permulaan dan ianya akan berkurangan dalam tempoh masa tertentu setelah mempelajari punca ketakutannya itu sendiri.


Antara Puncanya menjadi takut:
>>Berubah tempat baru-Kerana bagi kucing tempat baru yang belum ditinjaunya adalah tidak selamat
>>Klinik haiwan - sama seperti di atas jika buat pertama kali & juga rasa takut sekiranya pernah ke situ dan di atas pengalamannya sebelum "disakiti" untuk kebaikan seprti kesan suntikan, mandian dan sebagainya
>>Kehadiran "teman"baru- tidak terhad kepada kucing baru saja ,malah boleh jadi takut jika orang yang tidak dikenalinya mengunjung tempat tinggalnya.
>>Bunyi Bising - Ini juga puncanya menjadi takut
>>Disakiti/dipukul- merasa takut terhadap sebarang perkara yang berlaku serta menyakiti kepadanya.
>>Ditinggalkan "keseorangan"- terutamanya kucing indoor iaitu belaan di dalam rumah dan hanya satu-satunya kucing perliharaan anda.
>>Dibuli/diserang- samada di kalangan kucing ataupun manusia terutamanya kanak-kanak yang agak nakal sikit

Proses Pembelajaran:
Secara umumnya persekitaran,perubahan, kehadiran haiwan lain dan lain-lainnya yang menyebabkannya takut adalah salah satu proses pembelajaran baginya untuk "perkara" baru serta memperolehi pengalaman baru dan lama-kelamaan dalam masa yang panjang ianya sudah mempelajari/mengalami perkara menakutkannya dan mengetahui apa yang ditakutinya boleh menyakiti/mengancam keselematannya ataupun tidak.Sekiranya tidak, rasa takut akan berkurangan ataupun mungkin hilang darinya.

Kebanyakan kucing yang bersifat ketakutan boleh dielakkan dari awal kehadiran mereka iaitu semasa alam "kanak-kanak".Sepanjang peringkat zaman kanak-kanaknya ini, adalah penting baginya didedahkan dalam persekitaran yang mesra,bebas, bermain-main dengannya ,diperkenalkan kepada pelbagai orang dan haiwan lain untuknya bersosial ,terdedah kepada persekitaran kerana alam kanak-kanaknya tiada lagi sifat "Takut" tapi lebihkan kepada sifat "InginTahu".
Perkara ini agak sukar dibuat ataupun dipelajari anak-anak kucing sekiranya sentiasa terkurung di dalam sangkarnya saja sehingga ianya besar kerana penglibatannya dengan dunia luar adalah terhad.

Cuping telinga mendatar tandanya ketakutan

***Kenalpastikan punca kucing yang menjadi takut dan atasinya untuk mengurangkannya takut kerana sifat ini menambahkan "stress" rasa tertekan olehnya.Nmaun, proses ini mengambil masa yang agak lama untuk mengurangkannya takut****

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...