Nufnang Ads

Saturday, November 28, 2015

Memandulkan Kucing betina ketika galak

Adakah boleh kita memandulkan kucing betina semasa ianya dalm keadaan galak iaitu waktu "heat"nya ataupun perlu tunggu sehingga heat nya reda?


Secara umumnya tidak ada sebarang masalah jika dimandulkan semasa kucing tengah galak kerana faktor lain juga diambil kira seperti umur,tahap kesihatan dan sebagainya, tetapi ianya masih bergantung kepada vet yang akan menjalani pembedahan tersebut dan secara asasnya, vet lebih cenderung supaya ditangguhkan sehingga "heat" nya reda terlebih dahulu.


Kenapa disarankan pemandulan selepas heat reda?
Semasa kucing betina dalam keadaan "heat' nya saluran darah ke ovari dan rahimnya akan membesar.Ini menyebabkan kandungan darah di organ tersebut agak banyak dan tissue di kwasan tersebut lebih sensitif/mudah luka serta terdedah kepada pendarahan .Bila dilakukan pembedahan untuk pemandulan pada ketika itu dan boleh menyebabkan pendarahan yang agak banyak. Disebabkan kepada risiko tinggi pendarahan berlebihan  semasa ataupun selepas melakukan pembedahan maka disarankan pemandulan selepas "heat" nya reda.
Selalunya vet tidak akan memandulkan kucing semasa "heat"nya dan mencadangkan pembedahan yang dijadualkan selepas satu atau dua minggu kitaran berakhir.


Umur yang sesuai dimandulkan.
Untuk kucing betina adalah semasa umurnya 6 bulan dan juga jika dimandulkannya semasa umur 6 bulan serta belum pernah "heat" adalah yang terbaik.Ini dapat mengelakkannya dari mengalami masalah barah seperti "mammary cancer".
Walaubagaimanapun, Pemandulan pada semua peringkat umur dapat mengelakkan mereka  dari barahr ovari dan rahim.


3 comments:

Surya suryadi said...

Apakah dengan memandulkan kucing, kucing tersebut bisa jinak?
Trims kunjunganya gan..
www.kutugelo.com

Anonymous said...

Kucing sy mengalami pendarahan selepas dia dimandulkan? Normal ke? Sbb mmg dia tgh on heat...

Kucing Utara said...

sila rujuk kembali ke klinik yg mandulkannya sebab perlu dikenalpastikan punca pendarahan sebegini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...