Nufnang Ads

Friday, November 19, 2010

Kenapa Kucing Muntah

Kucing mengalami muntah-muntah adalah keadaan yang amat biasa dapat dilihat oleh para penyayang & pembela kucing bagi kucing-kucing mereka walaupun sihat.
Muntah adalah tanda-tanda ataupun simptom kepada penyakit yang di hadapinya dan bukannya penyakit.
Beberapa sebabnya muntah:
 Keadaan persekitaran
1) Makan terlalu cepat
2) Tukar mendadak jenis makanannya(tukar brand)..perlu ditukar secara sulam dengan makanan lamanya.
3) Makan makanan yang tidak sesuai baginya seperti makanan anjing
4) Makanan alergik baginya
5) Termakan makanan beracun seperti ubat penicilin,bunga lili,buah kismis dan sebagainya
6) Dijangkiti parasit
7) Masalah cacing di ususnya
8) Tertelan benda asing
9) Hairball
Beberapa sebab dari penyakit yang mungkin dihidapinya:
1) Diabetes-kencing manis
2) Gastrik -pedih perut
3) Hyperthyroidism
4) Ulcer
5) Salmonellosis
6) Pancreatitis
7) Liver disease
8) Intestinal -usus
9) coccidiosis
10) Giardia
11) Inflammatory Bowel Disease
12) Lymphosarcoma
13) Renal failure-Kegagalan ginjal
14) Ruptured bladder-masalah sistem kumuhan

Apa yang perlu dibuat:
Jika keadaan muntahnya seperti di bawah perlu dapat rawatan dari vet secepat mungkin
1) Muntah berterusan
2) Mengalami cicir birit
3) Muntahnya berbau busuk
4) Kucing jadi letih & lesu
5) Muntahnya berdarah
6) Perutnya membuncit
****Membawa sekali sampel muntahnya dapat membantu kenalpasti penyakitnya***

89 comments:

phatien88 said...

sgt riso kalu kucing muntah pastu die,,, huhu

khairrul akmal said...

kenapa kucing menggigil n dlm keadaan yg sama dia x mau mkn n minum n die x byk brgerak..????

Cat4U said...

itu tunjukkan yg ianya sakit..cpat2 bawa jumpa vet...

MiSsJue said...

Konfius dan terkejut..x tau mana silapnya..kucing muntah n mati on the same day lps sehari tukar jenama makanan..thats the reason ke?

Cat4U said...

bagi sya tukaran mnknn tdak sbbknnya mati...melainkn mknn tu sudah basi/rosak/luput trikhnya dn mngalmi keracunan...slalunya kaau mati sebgini ada kaitan dgn irus yg atccknya samada sebelum ataupun slepas...ajal maut ditangn Tuhan

ita said...

kucin sy slalu muntah2 lps mkn byk sjak awl lg ms stahun lps...skrg ni umonya stahun lbih..slalu gigit2 bulunya smpai brkudis bsar stompok kdg2 dua tompok. pastu bila baik yg tu dia buat kat lain plak..dia aktif cuma 2/3 hari ni xbrapa aktif slalu kalu pgil mkn dia dlu yg dtg n mkn byk dr kucin2 lain yg sy bela. tp pg td dia muntah2 pastu last kluar darah cair stompok. runsing sy tgk..skrg ni dia ok je mcm slalu manja n main2 dgn cats lain..

Cat4U said...

kucing bila kerap/suka gigit setmpat tu di anggota badannya tu kerana tmpat tu dijngkiti parasit smada kutu/hama dll...masalah yg timbul bila proses ni dilakuknnya secara xsengaja parasit sprti kutu tertelannya...dn memudaratkn dlm perutnya...Salah satu punca muntah berdarah kerana ada parasit dlm perut..rwatan dri vet diperlukn

wzahidi67 said...

kucing saya tiba-tiba, berlari tak tentu arah, takut, hilang kawalan, cirit-birit, menggigil, letih

wzahidi67 said...

kucing saya tiba-tiba berlari tak tentu arah, ketakutan, hilang kawalan, cirit birit, menggigil, letih,nampak macam kesakitan

wzahidi67 said...

Apakah tanda-tanda kucing termakan racun (terjilat racun yang terkena bulunya- seperti racun serangga/rumpai)

Cat4U said...

mulut berbuih keputihan bynk meleleh2 berlendri ..terbatuk2 serta lemah jdinya

+jAnNaH kHai+ said...

anak kucing kita muntah2 la..kuar air n makanan yg dia makan...kenapa eh?dh msuk 3hari..dia sgt aggresive..tp habit dia wak2 dia sihat dulu sllu main sampah...huhu..mcm mana nak wat tlg2..

Cat4U said...

muntah akn kurngkan air badannya, dn berikannya makn makann basah "wetfood" .elakkannya selongkar lgi sampah sbb tu mngkin puncanya keracunan/muntah

daisy rose said...

assalamualaikum nak tanya, smlm kucing sy muntah, n pas tu dia mcm nampak lesu n xnk mkn, tp dia minum air banyak, tgk kat muntah xda hairball, just berwarna kuning hijau mcm tu, knp ya?

K.U. said...

salam...muntah bukan kerana hairball semata2 ,bynk sbb lain seprti trtulis dlm entri diatas..& berkemngkinan kes keracunan dri segi jenis muntahnya tu,,sila dptkn rwatan

Ammar Dzafir said...

ada effect tak kalau anak kucing makan makanan untuk kucing dewasa?

Anonymous said...

anak kucing saya masuk 6 mingu.. tiba tiba dia muntah susu.. najis mereka ok..cuma muntah tuu merunsingkan saya. apa harus saya buat?

K.U. said...

ssetengah kitten ada alahan susu smada susu ibunya ataupun susu khas kepada kitten,,perkara ni biasa sehngga ianya dpt menyesuaikn dirinya kerana sistem bdnnya msih belum kuat lgi

Group Five said...

sy risau sgt skrg . kucing sy dah asyik nak muntah tapi ta keluaer , then hari nie keluar muntah warna hijau .. nak nanges tgk dia

K.U. said...

phenomena sebegini pda pngalamn sya>muntah2 tpi xkleuar tu>>> disebbkn gumpalan hairball yg tersumbat dlm perutnya..perlu diberikn ubat utk mudahknnya muntah iaitu laxapet..sila lihat dlm fb kucingutara

Anonymous said...

hari ni kucing sy muntah.. warna putih.. siap kluar mknan dia seketul2.. tp mmg sy bru tukar mkanan dia kpd jenama lain hari ni.. adakah itu puncanya? serius x klo muntah mcm tu? kne bwk g vet x?? tolonggggg..huhu :'(

K.U. said...

ada kaitan dengn masalah tukar-mknn secara mendadak

faby zha said...

knp kucing sy muntah ade cacing putih..

faby zha said...

knp kucing sy muntahII past too ade cacing warna putih.....

K.U. said...

masalah cacing..sbbnya muntah seprti ada dlm blog ni (7)

Miey Noy said...

Anak kucing saya bru dlm 5 mnggu.. adakah diorg dh perlu start mkn? Setakat ne sy blm bg diorg mkn tp sjk dua hari ne diorg asyik muntah susu..

maisara97 said...

Saya nak tanya , ubat kuning yg slalu orang pkai kalau ade luka bernanah tu bahaya untuk kucing ke? Hari tu kucing saya ada luka kat kaki smpai bernanah.. saya letak ubat kuning tapi dia jilat .. sekarang luka tu dah elok tetapi kucing saya selalu muntah makanan yang dia makan.. adakah ubat kuning tu punca dia? Kalau bawa berjumpa doktor biasanya berapa ringgit kalau nak berubat penyakit macam ni? Terima kasih..

Kucing Utara said...

ubat kuning tu iodine kan..mngkin ada masalah sikit rasanya utk smntara wktu.kucing akn muntahkn kembali (sbenarnya reaksi ni kita kata "luahkan" kemabali) apa yg di mknnya tidak diterima perutnya.Dna kucing awk munthkan apa yg dimakn tu lain hal atas sbb2 yg tertulis dlm entri ni..

Cinta Pakai Buang said...

kucing saya berumur 1 thun, dah 3 hari ni dia lemah je..muntah angin (muntah tanpa isi), dan dlm keaadaan lemah. Ape ye sakit dia? Pagi2 dia kelihatan kuat sikit dan berselera makan walaupon x byk yg di makan.. tp sblh ptg sgt kritikal...lembik sgt...

Kucing Utara said...

ni masalah hairball rasanya kerana kucing akn attempt/cuba beberapa kali utk kluarkn hairball yg tersumbat dlm ususnya dn perkara ni bukannya mudah jugak nk dikluarknnya ,sbb tu jdi muntah angin

Yati Hamid said...

kucing saya muntah2 sebaik saje dia makan ni dah berlarutan selama 5 ke 6 hari, dah bawa ke vet dua kali, sebelum ni muntah dan keluar lendir putih dari mulut dan bontot dia, kemudian dia demam dah ok demam dan dah se
lera makan muntah pula, saya sgt risau. Ubat cacing dah bagi...tu nak tanya kenapa ye. dia aktif

Kucing Utara said...

lendir tu sejenis mucos yg terhasil dlm ususnya berkmngkinn terhsail kerana jngkitn kuman/bakteria dll.Beriknnya ubat yg vet bgi tu dn hkes ni ambil masa nk sembuh.sila tumpukn maknn wetfood utk smntara

Anonymous said...

salam sy ade 3ekor ank kucing yg baru berusia 8mggu . Atau 1bulan.. Tapi harini salah seekor anak kucing saya mengalami muntah susu dan mula nk cirit birit . Adakah saya perlu bawanya bjmpa doc haiwan . Apa punca dia jdi mcm tuh?setau saya dia cuma minom susu ibunya dan mkan mkanan dlm tin tok cat junior..dan apa yg perlu saya buat untuk pastikan dia sihat dan kmbali cergas..saya risau bila tengok dia muntah2 dan lesu

Kucing Utara said...

salam..sbb sudah boleh mkn sendiri teruskn beri mereka mknn tin takperlu lgi susu..bila kitten sdh mula mkn sendiri ada antara mereka alergik susu walaupun susu ibunya sndiri

Kikie Ananda said...

kucing aku habis kemakan racun tikus trus aku kasih air kelapa habis dikasih air kelapa sih dia udah mndingan udah bisa gerak udah bsa brdiri. setelah itu dia muntah dan habis muntah itu dia jd lemes banget. kira2 gmna ya nanganin nya? thanks before

Eric Frederick Cunnel said...

Kucing saya baru saja mengalami muntah2.. Pagi tadi dia aktif sangat.. Sangat pasif je. Dah muntah 4 kali dan muntahnya kekuningan dan cair.. Apa masalahnya dan bagaimana cara mengubatinya ye??

Anonymous said...

salam.kucing sy muntah warna hijau.tp dia cergas.so xder masalah la ye dgn muntah tu.

Kucing Utara said...

muntah hijau tu slalunya kerana dia mkn ddaun/rumput utk mengeluarkn hairball

leofa said...

salam...kucing saya kira2 berumur 5 bln diperhatikan sudah 2 hari ni slalu muntah di pagi hari,mntahnya ada kluar mkanannya tapi si kucing masih mau minum mkan,masih agresif dan tidak lemas..apa masalah tu kucing dan pengobatannya?

Kucing Utara said...

salam...jika dimuntahkn kembali mknn yg dimaknnya tu berkemngkinn masalah hadaman mknnya ..sma konsep overfeeding ..xdpt dihadamkn dlm 1 masa ..berkinnya mknn sikit2 dn kerap utk atasi masalah ni

feastlady said...

Anak Kucing sy lps mkn mesti muntah2. Keluar semua yg die mkn. N keluar buih dari hidung n mulut. Da makin kurus. Cmne nk wat?

Kucing Utara said...

Ni masalah keracunan makann..boleh cuba beriknnya charcoal tablet

feastlady said...

Charcoal tablet leh dpt kt mane ye? Kn g vet or ade jual kt pet shop?

feastlady said...

Kt mane nk dptkn tablet tu? Kt vet or ade kt jual kt pet shop?

Kucing Utara said...

ada Kt vet or kt pet shop....

Anonymous said...

kuc.ing saya tibe2 je x nk mkn,slalu kuat je mknnye.sy bg wetfood sjak kcik smp skrg 8bln.minum mcm biasa tp tbe2 je kdng muntah air kuning2.risau la dye x nk mkn.ada 3ekor,semua mcm 2 gk.

Kucing Utara said...

ada bebrapa sebb dia jdi gitu dn xboleh dipastkn kecuali diperiksa secara klinikal..sila ke klinik utk kenal pastikn puncanya dn rwatan lanjut..risiko maut jika dibiarknnya

Miya Hida said...

salam.kucing saya demam panas dan sudah bawa berjumpa vet..doktor inject something and just bagi ubat antibiotik.kucing saya kerap muntah sejak 3,4 hari ni n tak makan langsung! minum air shj.my cat ada anak sekor and doktor ckp takde effect utk baby klu dia bagi breast-feeding .. tapi saya risaulah..takut sakit dia berlarutan :((

Kucing Utara said...

Salam..ni berkmngkinn dia diserang virus & sudah dirwat oleh Vet sebaik yg mngkin..Inshaallah sembuh nnti..

Kucing Utara said...

Salam..ni berkmngkinn dia diserang virus & sudah dirwat oleh Vet sebaik yg mngkin..Inshaallah sembuh nnti..

Anonymous said...

salam. kucing saya muntah air dan makanan yang udah dia makan gimana ya cara mengatasinya trimaksih

mariamzaini said...

Kadang2 kucing diserang penyakit hawar. Tiba2 dia tak lalu makan dan mati. Boleh berlaku serentak utk tiga, empat ekor kucing.

Utk mengatasinya kucing perlu mengambil vaksin macam baby juga

Anonymous said...

Saya baru neuter kan kucing.. slps 3 hari ia mengalami muntah2 kuning.... selera makan langsung tak ada.... boleh bantu.. ini disebab kan oleh ubat bius ker?

Kucing Utara said...

berkmngkinan tpi selepas beberapa hari tu baru muntah mngkin sbb lain

Kikish Sunkiss said...

Salam, kucing saya muntah2. Masa balik kerja saya tgk ada byk kesan muntah dia. skrg ni pun (mlm) dia muntah lagi. Mostly muntah dia berbuih putih. Taknak makan dan tak aktif. Kenapa ya?

Kucing Utara said...

salam ,,,muntah berbuih adalah petunjuk keracunan dri benda beracun....

Wo0nA B2uTy said...

Kucing sy mcm nk muntah,tapi tak keluar pulak muntahnya. pastu refuse nk mkn atau mnum. knpa smpai jd cmni?

Kucing Utara said...

ini masalah hairball..bulu2 yg tersekat dlm perutnya

Anonymous said...

Anak kucing sy bg mnum susu kambing sbb ibu xdak.. lepas tu dia muntah susu dan cirit. Knapa ye? Nk bt mcmna?

Kucing Utara said...

kitten yg baru minum susu kmbing ada yg mngalami masalah berak cair utk permulaan dlm 2-3 hari..lama2 ok.
Berikannya minum sikit2 tapi kerap (sehari5-6kali)

Anonymous said...

kucing sy dia muntah color kuning lpas kena inject di sbbkn dia garu leher dia smpai berdarah.. knp yer?

Kucing Utara said...

Muntah kuning(yellowish)petanda jangkitan kuman/bakteria

Kesepian itu ..... said...

saya nak tny kucing saya muntah tp selepas tu dia ok sahaja...makan dan main semula... boleh tau reason kenapa dia muntah..

Kucing Utara said...

antara sbbnya ada diatas..ni masalah smada makan gelojoh/terlalu bnykdn melebihi kapasiti ususnya utk pnghadaman..sbb tu termuntah kmbali.selalunya kucing begini akn mkn kerap.

Anonymous said...

Salam...nk tny skek...kalo kucen tu menggigil, dmm panas waktu mlm, telinga n kaki sejuk, bdn panas sgttt, kurang mkn tp still makan lar, minum air bnyk...ape sebabnya? Ubat dmm n antibiotics n vitamin pun dh bagi...kucen jantan n umo setahun >.. xpenah jdk kt dia sbkm nie..tlg bagi pendapat n solutions..tqvm...

idaishida said...

Salam kucing sy dmam selesema...pastu bwk g klinik then blik 2 die muntah2 n mata die yg biru bertukar jd kuning...n ade selaput nye nmpk mcm berdarah....tlg sy....

Kucing Utara said...

wasalam...demam adalah symptom bukannya penyakit.Apa vet bagitau hal2 jangkitannya terutamanya virus dll.Vet akn berikan ubat bergntung kpda diagnosis nya..

Anonymous said...

Asap.. Anak kucing 1 mnths.. Muntah susu... Anak kucing stu lagi.. Tak ingt umo bpa.. Muntah buih n kluaq lioq..biasanya dia ni aktif..tiba2 mnyndiri..lesu.. Buat msani tak bule na k gi vet n need ur help to cure dlm masa singkat..

Kucing Utara said...

>>Muntah susu kerana alergik susu jika bukan susu ibunya>>perlu berikn susu lactose free
>>muntah buih saliva ni kes kaitan keracunan keran benda beracun dn remedy nya adalah berikan charcoal tablet

Anonymous said...

Assalam. Pg tadi sy bg 3ekor kucing sy mkn wetfood yg sama, 1 bekas tp sekor tu start muntah2 wetfood, then muntah warna kuning, skrg muntah air liur mcm manusia, knp ye? Yg 2 ekor x muntah pon..

amirza31 said...

Assalammualaikum. .kucing saya dr smlm xnak mkn, cuma minum shja..and dia diam sja..pastu mengigil dgn agak kuat wlupun sy dh balut, still mengigil dn bernsfas dgn kuat dn berbunyi..lps setengah jam baru ok.knp ye dgn kucing sy

Anonymous said...

Salam. Kucing saya berumur 2 bulan. Saya bawak dia pergi vet sebab dia cirit. Sampai sana doktor vaksinkan dia sekali. Kebetulan esok harinya saya kena tinggalkan dia selama lima hari di hotel kucing. Sehari lepas saya ambik dia, saya perasan dia macam lesu, tak aktif macam selalu, dan kurang makan. Petang tu dia langsung taknak makan minum. Dia jugak muntah putih berbuih. Saya bawak pergi vet, doktor cakap kucing saya demam sikit. Tapi saya makin risau bila tengok kaki dia tak boleh bergerak. Agak2 kenapa dengan anak kucing saya tu ye?

Kucing Utara said...

wasalam,,,demam adalah simptom ataupun tnda2nya diserang virus.bila ini terjadi ianya jadi leanh seprti dinyatakan.Insha allah jika sdh berjumpa vet sdh tentu antibiotic dpt membantunya

Unknown said...

Assalam..kucing sy berak darah n muntah dia b'buih putih..dia tkde selera nk mkn n minum..knpa tu ya?

Kucing Utara said...

wasalam..selalunya masalah berak berdarah ada kaitan masalah cacing

Haziqi98 said...

Slm... saye nk tnye.. jika ank kucing sye slalu muntah berbuih.. ape tnde pnykit kucing tu... ?

Prince Conan said...

Assalam..kucing sya hlng dr umah sbyk 4 hri..mlm yg ke 5..dy pulang..kucing sya x pnh kluar umah..lps dy blik..dy kurus..tp dy mkn byk lps pulang ke umah..tp lps 2 hri..dy muntah dgn byk..dekat 1 plastik..x cair..warna oren..x brbau jgk..lps dy muntah..dy mkn blik..sya risau..kucing sya mc aktif..sya hrap anda dpt bntu sya..trima ksih..sya syg sgt kucing sya

NiEZaM said...

Kucing sy dah mati selepas muntah kuning kehijauan... Bg kucing yg mengalaminya baik rawat secepat mungkin...

Prince Conan said...

Assalam..sjak kucing sya hlng slma 4 hri..dy muntah slps mkn..tp dy aktif mc sllu cma bdnnya agak kurus..muntah dy x brbau..

Kucing Utara said...

wasalam..ni mngkin sebb dia termakan benda tercemar/beracun semasa diluar tu..

Prince Conan said...

Tp sjak sya bg mjn whiskas hairball control..dy dh x muntah..nmpk sihat..KUCING UTARA..law kcing sya kracunab..apa prlu sya buat? Blh x sya bg air anugerah?

Prince Conan said...

Assalam..sjak sya bg kcing sya mkn whiskas hairball control..dy dh x muntah..adakh kcing sya kracunan?

Kucing Utara said...

wasalam...itu petanda baik sebb x muntah lgi dan sudah ok , kesan muntah haritu bersifat sementara sja.

wany chan said...

Salam.just nk confirm,kucing sy dah 2/3 kali muntah..tp dia active mcm biasa,kuat main..dia muntah blik mknan dia dgn ada air2 ckit.tgk pd point2 ats slh satu tu tukar mknan dia mndadak.kalo nk hentikan dia dri muntah2 tu mcm mana ya?nk kna tkr blik pd mknan lama dia atau konsisten ja bg mknan bru ni?actually mknan bru skg ni mknan lama dia,cuma masa abis aritu dorg k.ipar sy just bg ayam rebus ja..br 2/3 hari lpas sy bg mknan lama dia balik (kibbles)..mohon explain, tq

Kucing Utara said...

wasalam,,,, dia jadi gitu sbb dia mkn makanan fresh(ayam) dan bila tukar ke kibble kembali ke asal mknnnya akn mudah muntah sbb kibble ni kering berbandingkan ayam lebih juicy dn mudah hadam.selalunya kucing yg termuntah keluar akn mkn kembali muntahannya utk memudahkn hadaman...awak teruskn bagi kibblenya dan ni hanya sementara sehingga serasi dgn mknn ni

Anonymous said...

Assalam..kucing sya betusia 1 tahun mula muntah2 dan berak cair yg busuk hampir 1 minggu yg lpas setelah bekas kibbles dihurungi semut gatal yg banyak.sya mngesyaki jemungkinan kucing sya trmakan semut gatal trsebut bersama kibbles sedangkn sya ada 2 ekor lg kucing yg tidak muntah atau berak cair.apa perlu sya lakukan?

june eEb said...

Salam...hari ni saya tukar makanan kucing ...tetiba kucing saya cirit color coklat kemudian dia muntah semula makanan dan skrg mulut dia keluar buih putih dan berak hanya lendir jak.

Kucing Utara said...

wasalam,,,,setipa kucing alahannya berbeza sama sperti kita ..ada yg sentitif dan ada yang tak

Rosniah Che Abdullah said...

Salam. Anak kucing umur 3 bln baru bawak pegi vet 2 hari lps, selsema dan anak tekak bengkak skt dc kata. Ms dkt vet dc bagi ubat cacing biji, then bwk balik bg mkn ubat flu dan antibiotic both in liquid, guna syringe. Mlm tu dia ok. Mkn mmg xde selera kena suap. Pg smlm saya bg lg skali ubat flu gn syringe 1ml. Hbs je 1ml terus dia muntah hbs semua mknn. Then saya biarkan dia rest. Tgh hari dia muntah lg skali. Sy stop bg ubat. Pg ni sy try bg antibiotic pula. Syringe 1ml. Hbs je 1 ml dia muntah lg. Mkn mmg x lalu. Dia minum je. Ubat x sesuai ke? Atau mslh dalam?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...