Nufnang Ads

Monday, May 2, 2011

Keadaan kucing 24jam sebelum bersalin


Mungkin antara kita tertanya-tanya bilakah kucing akan melahirkan anak-anaknya yang comel dan apakah tanda-tandanya yang kelahiran sudah hampir?Bagaimana kita boleh mengetahuinya?
Kucing menunjukkan beberapa tanda-tanda yang boleh boleh kita kenalpastikan yang ianya sudah sampai masanya untuk bersalin.48jam ke 24jam pertama sebelum kucing melahirkan anak-anaknya, ianya akan berada di dalam keadaan sangat resah gelisah and bergerak sentiasa masa sambil mencari-cari tempat “sarang” untuknya bersalin.



Keadaan kucing 24jam sebelum bersalin
>Perubahan Sikap- ini termasuk berjalan ke hulu hilir tanpa berhenti ataupun tunjukkan keletihan serta mungkin juga kerap kencing.
>Pembersihan dirinya- secara berlebihan ataupun kerap menjilat-jilat bahagian pungungnya serta juga seluruh bulu badannya.
>Perubahan Fizikal-Suhu badannya akan menurun sedikit dari tahap normalnya dan juga mungkin akan muntah-muntah serta juga puting susunya akan membesar serta menjadi kemerahan.


>Bersuara-Kucing juga akan mula mengiau-giau dengan kuatnya seperti keadaan ketika galaknya dan banyak “purr”.
>Selera Makan-Kucing akan hilang selera makannya krtika ini kerana sistem badannya menfokuskan kepada penyediaan untuk bersalin.
>Pendarahan-Ini tanda yang paling hampir iaitu pendarahan sedikit di bahagian punggungnya.

 ***Yang pasti adalah penyediaan tempatnya bersalin "labor" adalah penting iaitu tempat yang agak gelap & tersembunyi dan kucing tidak PERLUKAN bantuan dari kita ketika proses melahirkan anaknya dan campurtangan kita boleh mengganggunya****

34 comments:

meowwmania said...

a'ah betul..

ada jugak lah pengalaman dalam 5 kali kucin yg dibela beranak, dorang mmg akan carik tmpt yg tersembunyi dan gelap :)

nice post! keep it up!

HonEyBuNNy said...

ila pernah gak tengok kucing nak beranak..

kesiannya...mengelupur dia mengerang kesakitan...

tapi mama xbagi tgk..hehe

cik ella said...

kucing sy kalo nk branak ajak mak sy..kalo mak sy bgun je die pn bgun jgk..die ikot je mne mak pegi..pelik kn..heheheh

oh.so.nija! said...

Kucing saya perlukan saya masa dia bersalin. rasanya lah. sbb kalau saya pergi jauh dari dia, dia akan ikot saya. kalau saya duduk kat bakul dia, dia akan masuk sendiri dalam bakul tu sambil bunyi2. adalah jugak dalam 5-6 kali dia branak. setiap kali maacam tu. dan dia tak pernah bersalin kat tempat yang dia cari sendiri. manja. dan pelik.

Anonymous said...

kucing saya beranak senyap2,xbising..aleh2 ade jer ank..tempat pilihannya di bilik saye pulak..sokmo..

Anonymous said...

Ade org kte kalau kita tengok kucing lahirkan anak secara dekat , dia akan makan anak dye tu... Betul ker?

Cat4U said...

belum pernah ada penglamn sebegini..secara teorinya jika kita dekat dgnnya ketika beranak ..boleh mnganggunya dn dia kn tertekan"stress" takutkn kita mengmbil anaknya sebagai "makanan" sbb tu kucing berank tmpat tersorok utk elakkn musuhnya..MNGKIN juga dia terpaksa makan anaknya sendiri sekiranya rasa kehadiran MUSUH yg nkkn anaknya

Nurzawani Normal said...

kucing saye kalo nk beranak mesti panggil saye..ade skali tu saye tgh tdo mati..mayb xdgr die panggil.sedar2 je bgn pg ade anak kucing dlm selimut saye..

kai yamaguchi said...

Kucing aku sempat tepon ambulan lg msa dh nk branak

Anonymous said...

kai yamaguchi..ahahaha..
sye pnah da pngalaman jd bidan kucing...
kucing sya dulu nk beranak memg bising...gelisah bkn main...saya letak dlm kotak lapik kaen batik mak sye..hehe..
klu sye lari..dye ikut jgk..jd sye pon jd sukarelawan patien sye y sekor ny..sya gosok2 perut dye smpi la dye branak..klu org len..geli tgok bb kucg bru kuar..tp sya geram tgok..comel taw...:)

Ema said...

PERLU KE KUCING JILAT ANAK DIA LEPAS DILAHIRKAN??

Kucing Utara said...

ya..sebb semasa dlm kndungn kitten diselaputi karung berair..jilat adlh membersihknnya serta mengelakknnya kesejukan

nurul syafrin said...

hah nk tanye nie. kucing saya tgah hamil.. dua date die sept nie laa. tpi xtahu bilaa.. tpi semalm die ade kua darah dan ketul besar ibu cari.. tpi sampai skrng die belum beranak lagi.. saya takot. sape2 boleh tolong sy.. sy sayang sgt die..

nurul syafrin said...

hah nak tanye.. kucing sy tgh hamil skrng.. ikotkan dua date die september nie tpi xtahu bilaa.. smlm ade kua darah n mcm ketul darah .. besar mcm ibu jari kite .. tapi smpai skrng die belum beranak ag.. sy risaukan die.. die asyik ikot mane sy pg.. sblum nie mmng klu die nk beranak .sy kene tggu smpai die beranak.. klu tak die akan ikot sy.. sape2 bileh tolong masalah sy nie.. please.. sy sy kucing sy..

Kucing Utara said...

salam..berkemngkinan tnda keguguran dn dptkn pemriksaan dri vet

nurul syafrin said...

alaa.. yeke... sedihnye.. tpi die ok.. xde darah pun kua ag . nie sy baru smpai umah.. die still belum beranak lg.. tpi die ok. xnmpak mcm die sakit la.. kene g check ke awk?

nurul syafrin said...

alaa...yekee.. tpi die ok je... sy baru smpai umah.. die still lom beranak ag.. tpi die ok xmcm sakit pun.. klu gugurkan.. perut die still besar ag.. anak die still ade kat dalam ke? takot laa.. die akan ok ke? sy risau..

nurul syafrin said...

alaaa... yeke... sedihnye klu betul gugur.. anak die baru mati bulan lepas.. ingat nk tggu gnti die.. hehe.. hurm.. nie sy da smpai umah.. die still blum beranak ag.. tpi die ok je.. mcm biase. xnmpak sakit.. perut die besar ag... ade kemungkinan ke anak tu dlm perut ag.. so mmng kene pergi check vet eaa .

Kucing Utara said...

sekiranya keguguran tu selalunya kucing akn jdi lemah smntara dn jika masih ada fetus/anak dlm perutnya sudah tentu dia sakit/lemah kerana mnjdi racun kepdanya>>jdi kes ni berkemngkinn dia hnya ngndung sekor sja sbb tu dia sudah recover/pulih slepas awk smpai rumah sbb jarak masanya ataupun dia masih ada lgi yg dikandungknnya ataupun ketulan darah keluar bukan dri daging fetus/anak kndungan tpi gumpalan darahnya..jika sihat tu Insha allah xda masalah..yg terbaik jumpa vet utk kenal pastikannya

hafiz said...

Normal x kucing beranak kat tempat terbuka walaupun ada org lain.. saya bertiga bersama tuan kucing ada bersama. Da bg tmpt sunyi tp die xmo. Selamat lahirkan 3 ekor baby chomel.

Kucing Utara said...

xda masalah....

Anonymous said...

Ada cecair pekat kuning 6 7 jam sekali keluar dr situ..sikit jek,dah nk beranak ke tu...?

Mejorin Bismila said...

Mcm mna nk buka lapisan baby cat yg bru Lahir? Pkai gunting ? Ataw benda lain? Sbb kucing sy dah kluar lendir kuning kat vagina dy. jd takut nanti dy x jilat anak dy lepas lahir sbb ne 1st time melahirkan anak, sy just bt Persediaan .

Kucing Utara said...

pun boleh ...karung ni mudah pecah dn pastikn anda pakai surgery glove semasa nk tolongknnya

Muhammad Haizam Halim said...

Kucing saya tengah beranak ni haaa. Dont know what to do.. tgok jelah...kucing jalanan yang saya jumpa..

fi dah said...

Kalau kucingnya selalu bising lepastu cari tempat pun tanda2 nak beranak ye?

Kucing Utara said...

ya..sebab kucing akn jadi vokal =bersuara jeir2 bila sdh hampir wktunya

Aida Fareez said...

Kucing saya da dua blan pregnant... Bila la die nk branak...puting die da mula berair...and die kerap bersih kan seluruh badan die...lame lg ke kucing saye no beranak???

ashikin joha said...

Assalammualaikum kucing saya dah 4 kali beranak . Keempatempat nak kena berteman. Siap kena tarik anak dia keluar. Sebab semua mengadangada. Tp yang baru nie pelik sikit . Org kata kucing bunting dalam 4-5 bulan kan . Dia macam dah lebih . Lately nie dia macam pelik. Manja lain macam. Muram jeee . Tp tandatanda gugur macam yg kat atas nie takde pulak. Jadi saya taktau macam mne. Ada apeape lagi tandatanda kucing gugur tak?

Kucing Utara said...

kucing mengandung 9 weeks

Prince Conan said...

Assalam semua..kcing sya mgndung..duenya hjung bln ni..tp pg td d punggung dn kmluan dy ada darah cair brcmpur lendir..dy aktif mcm biasa..mkn pun byk..adkh kcing sya akm ok? Atau sbliknya? Tlg sya..

Kucing Utara said...

tanda-tanda sudah dekat waktunya..

Prince Conan said...

tapi kelmarin kucing saya keluar lendir banyak..dy asyik mngeong..tapi x beranak pun..ada kmungkinan x kcing saya tkut nk beranak?

hidayat ali said...

ada sapa2 di sini tahu kenapa dengan kucing saya ni? dia dah beranak 3 kali tapi kesemua anaknya mati. semua cukup sifat. beranak kali pertama 1 ekor, kedua 1 ekor, ketiga 3 ekor semuanya mati. yang saya nampak kucing saya tak mampu push untuk keluarkan terus anaknya itu. selalu dia push keluar ekor dulu dan separuh lagi badannya masih belum keluar dan tergantung selama 1 hari baru dapat dikeluarkan itupun dia push sendiri. saya cuba menariknya tapi tak boleh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...