Nufnang Ads

Sunday, January 29, 2012

Kucing Burmese

Kucing burmese ataupun "Burmese Cat" adalah salah satu baka yang mudah dipeliharai kerana bersifat mudah mesra serta juga menampakkan kecerdikannya.Ianya amat suka bermain dan memang sesuai untuk kanak-kanak.

Pengenalan Kucing Burmese:
> Bersaiz sederhana & besar serta berotot dan ini memberatkan badannya.
> Warna bulu coklat "brown" dan mempunyai warna coklat pekat di hidung dan telinganya serta berbulu lebat dan pendek..
> Kedua-dua kaki belakangnya lebih panjang dari kaki hadapannya.
>Ekornya panjang tetapi berkeadaan yang membengkok sikit di bahagian hampir hujungnya

***Kucing Burmese bersifat patut kepada tuannya tetapi tidak suka ditinggalkan bersendirian untuk jangkamasa yang agak lama dan boleh menyebabkannya rasa tertekan***


7 comments:

Anonymous said...

en.pauzi, agaknya berapa lama yang dikatakan "jika ditinggalkan bersendirian agak lama"?

sebab baru2 ni saya dah mula tinggalkan anak kucing saya (umur 4 bulan) dalam rumah semasa kami keluar bekerja sedangkan sebelum ni kami letakkan dia dlm sangkar kat luar rumah dan hanya bawak dia masuk dlm rumah selepas kami balik. jadi sepanjang tempoh tu, hanya dia sendirian je lah kat rumah.

saya risau jugak baca entry en. pauzi ni..so please advice..sebab saya masih dlm proses pembelajaran utk bela kucing ni. sebelum tak pernah bela pet. tq..

Cat4U said...

Kalau gitu xpa..sbb waktu awk tingglkannya adalah waktu tidurnya..sbb kucing tidur siang.Ditinggalkan bersendrian sini bermaksud 2 3 hari ataupun semnggu ..mcm kita pergi bercuti@ balik kmpung..Ini dia rasa boring & tertekan....

Anonymous said...

oh okay..lega hati saya kalau macam tu. :) terima kasih!

Cat4U said...

Sama2....
kepada sesapa yang berminat dgn Kucing Burmese ni sprti dlm photo sila hubungi 0124262273..utk dijual RM280..dn ianya jantan,saiz besar & beratnya 4.6kg serta mnja...

Cat4U said...

sdah diambik tuan barunya dri Jitra...

Anonymous said...

en pauzi. makanan apa yg sesuai utk kucing jenis ini? kucing br dapat tp umur dah 3 thn. x byk tahu ttg si Dumia ini.

Kucing Utara said...

kucing burmese ni muscular ,,jika da budget beriknnya Royalcanin Fit32

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...