Nufnang Ads

Wednesday, August 15, 2012

Tanda Kucing dijangkiti Cacing

Kecacingan ada perkara yang mudah dihadapi oleh kucing terutamanya anak-anak kucing .Ada beberapa jenis cacing yang menjangkiti kucing serta tandanya ataupun simptom dijangkiti agak berbeza mengikut jenis cacing yang menghuni perutnya.
Antara jenis-jenis cacing adalah Roundworm,Tapeworm ,hookworm.


Tanda-tandanya dijangktiti Cacing:

>Kerap makan
>cepat lapar
>Hilang selera makan
>Perutnya membulat "boroi" seperti buah pear
>Rasa tidak selesa
>Kurang aktif
>Muntah & cirit
>>Mudah dikesan di dalam najisnya ataupun terlekat di punggung terdapat benda kecil berbentuk sperti beras keputihan ataupun keperangan
>Turun berat badannya secara mendadak
>Kerap menjilat-jilat bahagian punggungnya
>Berak berdarah
>Sakit bahagian perutnya ...tidak suka disentuh
<Batuk-batuk
>sembelit

Roundworm dan tapeworm adalah jenis cacing yang paling mudah serta kerap dikesan mengjangkiti kucing dan anak-anak kucing.Rawatan kucing yang dijangkiti cacing adalah perlu kerana jika dibiarkan boleh membawa kematian terutamanya cacing jenis hookworm.


11 comments:

Pravin said...

Very nice photos of pets! Thanks!

GRAB THE MUFFIN said...

Anak kucing i baru 2 weeks tapi bulu dia takde. Dekat atas kepala bawah badan dengan kaki. I taktau nak buat apa. Pls tolong!

Cat4U said...

mungkin kitten dijangkiti kurap

Anonymous said...

cepat cepat bawak pergi vet. saya pun pernah mengalami masalah yang sama. then doc bagi cream sapu and antiseptic. then all the bold area sudah tumbuh balik.

Anonymous said...

cepat cepat bawak pergi vet. saya pun pernah mengalami masalah yang sama. then doc bagi cream sapu and antiseptic. then all the bold area sudah tumbuh balik.

cHucKLet said...

Assalamualaikum, Saya Just Nk Tanya, Pagi kucing Kesayangan Saya Gino Dh pergi Mengadap Ilahi.. hampi seminggu badan dia kurus mendadak and Tak Aktif.. Dia mati Dalam keadaan Punggung Berdarah. Boleh saya Tahu Kenapa..?

cHucKLet said...

Salam semua salam 1 Malaysia, kucing kesayangan Saya Dh pergi Mengadap Ilahi pagi Ni, Sebelum ni Dalam Masa 1 minggu Saja Kucing Saya Turut Berat badan mendadak Tapi Dia Makan Semua Ok and Dia tak Aktif.Dia Mati Dalam keadaan Punggung berdarah.boleh Saya Tahu Kenapa

K.U. said...

Salam..ni berkaitan jangkitan virus

zaza hanim Mj said...

salam..kitten saya kecacingan dan dah diberikan ubat cacing oleh vet. berapa lama tempoh untuk kitten tuh sembuh? sbb skrg dia masih cirit lg dan tk bermaya. kasihan dia.

Kucing Utara said...

wasalam..ubat cacing HNYA bunuh cacing tpi telur2 yg belum menetas tidak terkesan.Secara umumnya dlm masa 3 bulan dn ubat perlu diberikn ikut jadual

Anonymous said...

Kcing sya alami crit birit sehari j..then esk tu dh ok tpi mlam tu pnggung dia kluar lendir putih..sya xthu sbb jdi mcam tu..dia pn xde slera mkan..tpi mata dia mcam ad jlur ptih dn mta dia berair..adkah dia skit dsbbkn cacing

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...