Kandungan Najis:
>>Setengah(1/2) atau lebih daripada berat kering najis adalah dipercayai terkandung bakteria usus.Manakala kandungan baki najis selebihnya itu terdiri daripada asid lemak rantai pendek (SCFA-short-chain fatty acids),penapaian oleh-produk daripada bakteria usus, beberapa hempedu garam / asid yang tidak dikitar semula,lendir dari usus dinding dan apa-apa daripada dietnya yang tidak boleh dihadamkn/diserap/uraikan.
Faktor warnanya:
>>Najis juga mengandungi bilirubin yang berasal dari sel-sel darah merah yang sudah digunakan dalam system badan, sel-sel yang telah langkaui jangka hayat mereka. Bilirubin juga akan dikumuhkan dalam hempedu. Hempedu adalah warna kehijauan dan bilirubin mempunyai warna kekuningan. Bakteria usus menukar kuning bilirubin kepada warna coklat ciri najis.Kesan dari tindakan bakteria akan menukarkan warna kuning ke perang.
Kandungan Air:
>>Najis juga mengandungi air - air dikekalkan dalam najis selepas air yang berlebihan dari perut yg menghancurkan makanan.Lebih banyak air yang terkumpul dalam najisnya, maka lebih lembut keadaan fizikal najisnya itu. Begitulah sebaliknya jika kandungan air yang kurang dan menjadikannya lebih keras.
Air lebihan bermakna jumlah lebih yang memberikan isyarat/petunjuk yang lebih jelas tentang pergerakan otot usus untuk bergerak dan memudahkan perkumuhan keluar. Tetapi jika kurangnya air dalam najisnya boleh mengundang kesukaran untuk bergerak/tertolak keluar.
Berikut adalah antara komponen utama najis kucing:• Air
• bakteria 50% kepada 60% daripada bahan berat najis biasa
• Rantaian Pendek Asid Lemak (SCFAs) yang dihasilkan oleh bakteria usus
• Garam hempedu yang tidak dikitar semula
• Bahan-bhan yang tidak diserap
• bakteria 50% kepada 60% daripada bahan berat najis biasa
• Rantaian Pendek Asid Lemak (SCFAs) yang dihasilkan oleh bakteria usus
• Garam hempedu yang tidak dikitar semula
• Bahan-bhan yang tidak diserap
• sel-sel dinding usus lama
• mukus (lendir mungkin dilihat pada masa-masa)
• Serat yang tidak boleh ditapai oleh bakteria usus
• Apa-apa ditelan yang tidak dihadam atau diserap
• Serat yang tidak boleh ditapai oleh bakteria usus
• Apa-apa ditelan yang tidak dihadam atau diserap
**Kandungan Air adalah penting untuknya mengeluarkan najisnya tanpa masalah seperti sembelit, luka-luka kecil dalam duburnya kerana geseran kesat najisnya sendiri dll**
No comments:
Post a Comment